MUTATÓK

MUTATÓK

Miután valahogy kiválasztott egy eszközt a befektetéshez (saját preferenciái, előrejelzési rendszerei (például https://finprophet.com, lenti kép), megvizsgálta valahol a kereskedési stratégiákat és ötleteket), meg kell határoznia, hogy megértse, mikor a legjövedelmezőbb pozícióba lépni.

Amint a fenti grafikonból látható, teljesen nem világos, hogy mikor kell ezt megtenni. Mikor emelkedik vagy esik? Ehhez indikátorokat használhat.

Az első jelző, amellyel feltétlenül rendelkezned kell, a Keltner-csatorna. Vessen egy pillantást az alábbi képre. Ez egy friss Dow Jones-diagramot mutat a Keltner Channel mutatóval. Amikor használja, már sok mindent megért.

Maga a csatorna három vonalból áll. A csatorna felső határa, a csatorna alsó határa és a mozgó átlag. A paraméterek eltérőek lehetnek, mind a standard, mind a (49, 18, 3.0, 0), ami a grafikonon látható.

Mint látható, amikor a trend emelkedik, a diagram a csatorna felső határán kereskedik. Ebben az esetben az optimális belépési pont, mint láthatja, általában a középvonal közelsége.

Ha a diagram leesik, akkor a csatorna alsó határán kereskedik.

Néha erőteljes trendváltozások vannak, amikor az idézetek túllépik a csatorna határait. Ebben az esetben az eszközökkel a csatorna felső vagy alsó határától kereskednek.

Ez a mutató nem csodaszer. Az optimális döntéshozatalhoz több mutatót kell használnia. És mindegyikük együtt csökkenti a kockázatokat és megalapozottabb döntést hoz.

A következő mutatót MACD-nek hívják (Moving Average Convergence / Divergence) – a mozgó átlagok konvergencia-divergenciájának mutatója (fenti ábra).

Vonaldiagramokból és oszlopdiagramokból áll:

1. Ha a sorok felfelé mennek, akkor az idézet feljebb megy. Ha a sorok lefelé mennek, akkor az idézet esik (ábra fent).

2. Ha az oszlopdiagram oszlopai nulla vagy ahhoz közel vannak, akkor ez az optimális idő a vételre vagy eladásra (az alábbi ábra).

3. Az árajánlatok trendje és az oszlopdiagramok közötti kapcsolat azonosításával meg tudja ítélni a trend további mozgását. Vessen egy pillantást például az alábbi grafikonra:

Az idézethullámok több magasságát zöld vonallal jelölik. Mint láthatja, minden növekszik. De az oszcillátor esést mutat. Nézze meg az alábbi piros vonalat. Mint látható, ezután a felfelé irányuló trend véget ért. Ugyanúgy működik az ellenkező irányban is. Nézze meg a grafikon jobb oldalát. Az oszcillátor növekedést mutat, az idézetek nőnek.

A következő mutató az RSI (Relatív erősségi index) – Relatív erősségi index.

Vessünk egy pillantást ugyanarra a diagramra (egyébként ez egy friss AAPL diagram):

RSI az alábbiakban hozzáadva. Használhatja annak meghatározására, hogy a műszert túlvásárolták vagy túlértékelték-e. Ha a diagram meghaladja a 70-et (a felső vonal zöld színnel van jelölve), akkor a műszer túlvásárolt. Ha a diagram 30 alatt van (alsó vonal), akkor a műszer túlértékesített.

Vessen egy pillantást a grafikonra:

Mint láthatja, már 3 mutató azt mondja nekünk, hogy ki kell lépnünk a pozícióból.

Másrészt nézze meg ezt az oldalt:

Az árajánlatok a Moving Average + oszlop MACD-t 0 közelében érik el, és a diagramok átlépnek, az RSI vonzó vásárlási lyukat mutat.

A következő mutatót, amelyet meg akarok mutatni, OBV (On Balance Volume) – On-Balance Volume (alsó ábra az alábbi ábrán).

Meg kell értenie a logikát, ahhoz, hogy a hangjegy ára növekedjen, valakinek meg kell vásárolnia a hangszert. Vagyis van kapcsolat a kereskedési volumen és az árajánlat között.

Vessünk egy pillantást a grafikonra:

Mint látható, az árajánlatok nőnek, az OBV is növekedést mutat.

Így visszatérve a hipotetikus vételi ponthoz, több mutató jelzi a vételi lehetőséget.

Az OBV az előrejelzési rendszerek egyfajta trendellenőrzése is lehet.

Vessünk egy pillantást a Facebook előrejelzésére, amely a https://finprophet.com webhelyről származik

Amint láthatja, az árajánlatok nőnek, az OBV nő, az előrejelzés helyes lehet:

Az OBV tisztábban látható az óradiagramon:

Ezen mutatókon kívül még sok más létezik: Fibonacci szintek, Bollinger sávok, EMA-k és még millió más. Melyiket használd, rajtad múlik.

Sikeres befektetések és

győzelmek a pénzügyi piacokon!